Norm EN 343 Weerbescherming

Weerbestendige kledij en kledij tegen de kou is onderworpen aan verschillende Europese en Franse normen. De norm met betrekking tot weerbestendige kledij is de EN 343 norm, terwijl de EN 342 norm bescherming biedt tegen zowel storm als koude.
Deze normen kunnen aan andere normen worden gekoppeld zoals de EN 471 norm met betrekking tot de zichtbaarheid van kledij. Deze normen maken het mogelijk de meest geschikte werkkledij voor u uit te kiezen aangezien ze aangepast zijn aan uw werkomstandigheden.

Voorschriften en normen voor weerbestendige kleding

De EN 343 norm heeft betrekking op kledij die bestand is tegen storm, wind en koude boven de -5°C. Weerbestendige kleding wordt geclassificeerd volgens twee criteria: hun waterbestendigheid en de mate waarin de kledij ademend is.

Volgens de EN 20811 norm moet de waterbestendigheid van textiel op twee verschillende manieren gemeten worden: op het textiel en de naden ervan en op behandeld textiel. Het textiel kan als behandeld beschouwd worden als het gewassen of droog gereinigd is (5 cycli), als het gescheurd is, als het vaak geplooid is en als het onder invloed van brandstof en olie gestaan heeft.

Om de mate waarin het textiel ademt te meten, bepaalt men de verdampingsweerstand. Hoe lager deze verdampingsweerstand is, hoe ‘ademender’ het materiaal is (laat de transpiratie ontsnappen). Hoe meer het textiel kan ademen, hoe comfortabeler het is.a

 

Klasse volgens EN 343
Klasse 1
Klasse 2
Klasse 3
Weerstand tegen water (in Pa) Vooraf*
wp > 8000 Pa
-
-
Naden vooraf*
wp > 8000 Pa
wp > 8000 Pa
wp > 13000 Pa
Achteraf*
-
wp > 8000 Pa
wp > 13000 Pa
Mate waarin kledingstuk ademt (in m². Pa/W)
150 < AP
20 < AP < 150
AP < 20

*voor of na de behandeling van de stof

De criteria moeten vervolgens naast het symbool van de norm vermeld staan. Het eerste cijfer komt overeen met de klasse met betrekking tot de mate waarin een kledingstuk bestand is tegen water. Het tweede cijfer staat voor de mate waarin het textiel ademt.

Voorschriften en normen voor kledij tegen de kou

De EN 342 norm is complementair met de EN 343 norm. In tegenstelling tot de EN 343 norm, heeft de EN 342 norm betrekking op temperaturen lager dan -5°C. Deze norm wordt bepaald door drie voorwaarden: de mate waarin het item ademt, de bescherming tegen wind (gemeten door de doordringbaarheid van lucht) en de thermische isolatie.

 

Werkkledij met EN 342 of EN 343 norm.

Ontdek alle beschikbare kledij die bestand is tegen weer en wind en die voldoet aan de EN 342 of EN 343 norm: kledij tegen koude en weerbestendige kledij

ajax