Norm ademhalingsbescherming en maskers

Het risico op inademing van gevaarlijke stoffen die aanwezig zijn in de atmosfeer van de werkomgeving in de vorm van vaste of vloeibare aerosolen is reëel. Afhankelijk van de aard van de aanwezige risico's (de samenstelling en de concentratie van giftige stoffen), moet de gebruiker een ademhalingsbescherming kiezen die geschikt is voor de prestaties die hij levert*.

Normen voor wegwerpbare beschermende maskers

De belangrijkste normen voor werkmaskers zijn de volgende:

 • EN 149 : Wegwerpbare halve maskers die beschermen tegen deeltjes. Er zijn 3 klassen: FFP1, FFP2, FFP3
 • EN 149 + A1 : Vereisten en testmethoden met betrekking tot halve maskers die beschermen tegen deeltjes
 • EN 405 : Beschermende halve maskers met kleppen tegen gassen en deeltjes

 

Normen voor herbruikbare beschermende masker

 • EN 405 : Halve maskers die voor een vierde herbruikbaar zijn, voor een gebruik met filters en ademhalingstoestellen (ARI perslucht, ventilatie,...)
 • EN 136 : Volledige maskers voor gebruik met filters en ademhalingstoestellen
  (ARI perslucht, met vrije of onafhankelijke lucht, ventilatie,...)
 • EN 148 : Schroefdraad voor gelaatsstukken
 • EN 143 : Deeltjesfilters voor ademhalingstoestellen bij negatieve druk
  Geschikt voor halve maskers conform EN 140 of volledige maskers EN 136.
  Er zijn 3 klassen: P1, P2, P3
 • EN 141 of EN 14387 : Anti-gas/damp filters en gecombineerde filters voor ademhalingstoestellen met negatieve druk. Ze worden ingedeeld volgens hun type en hun klasse. Er zijn 3 klassen, die corresponderen met een verschillende filtercapaciteit en een maximaal toegestane giftige concentratie in vervuilde lucht:
  Klasse 1 = 0,1% klasse 2 = 0,5% klasse 3 = 1%
 • EN 371 of EN 14387 : Anti-gas AX filters en gecombineerde filters tegen organische stoffen met laag kookpunt (<65°). Deze zijn voor eenmalig gebruik.

 

Motoraangedreven filtersysteem

 • EN 12941 : Filterende apparaten met ventilatie met kappen of helmen tegen deeltjes, gassen en dampen. Er zijn 3 klassen: TH1, TH2, TH3. De filterpatronen deeltjes zijn gemarkeerd: TH1P, TH2P, TH3P
 • EN 12942 : Filterende apparaten met ventilatie bij volledige, halve of kwart maskers tegen deeltjes, gassen en dampen. Er bestaan 3 beschermingsklassen: TM1, TM2, TM3

 

Isolerende apparaten luchttoevoer

 • EN 14594 : Isolerende ademhalingsapparaten met gecomprimeerde luchttoevoer met continue debiet - Vereisten, testen, markering.
 • EN 14593-1 : Isolerende ademhalingsapparaten met gecomprimeerde luchttoevoer met klep op vraag - Toestel met compleet half masker, vereisten, testen, markering.
 • EN 14593-2 : Isolerende ademhalingsapparaten met gecomprimeerde luchttoevoer met klep op vraag - Toestel met half masker met positieve druk - Vereisten, testen, markering.

 

Onafhankelijke isolerende apparaten

 • EN 137 : Onafhankelijke ademhalingsapparaten met open circuit en gecomprimeerde lucht.
 • EN 145 : Onafhankelijke isolerende ademhalingsapparaten met gesloten circuit, van het type gecomprimeerde zuurstof of gecomprimeerd stikstofgas.
 • EN 1146 : Ademhalingstoestellen voor dringende evacuatie: onafhankelijke isolerende ademhalingstoestellen met open circuit, met gecomprimeerde lucht met kap.
 • EN 402 : Ademhalingstoestellen voor dringende evacuatie: onafhankelijke isolerende ademhalingstoestellen met open circuit, met gecomprimeerde lucht met volledig masker of mondstukgarnituur.

 

Specificaties over de norm EN 149 van wegwerpbare maskers

Er bestaan 3 klassen met betrekking tot de norm EN 149 voor wegwerpbare halve maskers die filteren tegen deeltjes: FFP1, FFP2, FFP3. Ontdek alle details van deze klassen

BESCHERMINGS-
KLASSE

BESCHERMING TEGEN
MATERIALEN
GEBRUIKSDOMEINENVOORZORGSMAATREGELEN
FFP1

 

Bescherming tegen niet-toxische, vaste en vloeibare spuitbussen voor concentraties tot 4 keer de grenswaarde van de gemiddelde blootstelling (VME)

Bescherming tegen calciumcarbonaat, kaolien, cement, cellulose, zwavel, katoen, bloem, kolen, ferrometalen, plantaardige oliën en zacht hout.

 

Te gebruiken in de textielsector, ambachten, metallurgie, mijnbouw, ondergrondse openbare werken, timmerwerken, meubelmakerij (met uitzondering van hard hout)
Niet te gebruiken in omgevingen waar de zuurstofconcentratie minde dan 17% vol. bedraagt.
FFP2

 

Bescherming tegen vaste en vloeibare spuitbussen met lage toxiciteit voor concentraties tot 10 keer de grenswaarde van de gemiddelde blootstelling (VME)

Bescherming tegen calciumcarbonaat, kaolien, cement, cellulose, zwavel, katoen, bloem, kolen, ferrometalen, plantaardige oliën, hout, polyester, kunststof, kwarts, koper, aluminium, bacteriën, schimmels, TBC
micro-bacteriën.

 

Te gebruiken in de textielsector, ambachten, metallurgie, mijnbouw, ondergrondse openbare werken, timmerwerken, meubelmakerij, bij las- en smeltwerken, snijden van metalen, ziekenhuizen, laboratoria, medische controles.
Niet te gebruiken in omgevingen waar de zuurstofconcentratie minder dan 17% vol. bedraagt.
FFP3

 

Bescherming tegen toxische, vaste en vloeibare spuitbussen voor concentraties tot 50 keer de grenswaarde van de gemiddelde blootstelling (VME)

Bescherming tegen calciumcarbonaat, kaolien, cement, cellulose, zwavel, katoen, bloem, kolen, ferrometalen, plantaardige oliën
hout, glasvezels, kunststof,
kwarts, koper, aluminium,
de TBC micro-bacteriën,
chroom, nikkel, mangaan,
platina, strychnine, stof
en rook van metalen, virussen en enzymen.

 

Te gebruiken in de textielsector, ambachten, metallurgie, mijnbouw, ondergrondse openbare werken, timmerwerken, meubelmakerij, bij las- en smeltwerken, snijden van metalen, ziekenhuizen, laboratoria, medische controles, farmaceutische industrie, behandeling van giftig afval, vervaardiging van nikkel-cadmium (Ni-Cad) batterijen.
Niet te gebruiken in omgevingen waar de zuurstofconcentratie minder dan 17% vol. bedraagt

> Zie alle ademhalingsapparatuur
> Bekijk alle normen PBM

* De gebruiker van ademhalingsapparatuur moet zich aan de ene kant informeren over de aard van de risico's (de samenstelling en de concentratie van giftige stoffen) in de atmosfeer waarin hij zijn werk moet uitvoeren, en over de prestaties en beperkingen van het gebruik van het apparaat aan de andere kant.

ajax